Länspump

Så kallade länspumpar är särskilda pumpar som tagits fram för att användas på båtar, för att ”pumpa läns”, dvs. tömma skrovet på båten det gäller på vatten, även när båten är obemannad. Detta är därför främst en pump som båtägare bör bry sig om. Men vad kännetecknar egentligen en länspump och vad skiljer denna pump från andra pumpar? Här kommer en kort förklaring:

För det första tål länspumpar vatten väldigt väl, eftersom de är tänkta att stå i blöta utrymmen och till och med under vatten. Alla andra pumpar är ju förstås inte lika väl lämpade för just detta, vilket gör att en länspump skiljer sig ganska mycket från andra pumptyper.För det andra är det vanligt att länspumpar har vad man kallar för nivåvakt inbyggd i sig. Detta innebär att pumpen hela tiden håller koll på vattennivån, och när vattnet når en nivå som anses för ”hög”, kommer pumpen att börja pumpa. Som ägare av båten där pumpen ställs behöver man därför inte sätta igång pumpen manuellt, utan detta sköts automatiskt.

Bra att tänka på om du vill skaffa en länspump

Beroende på hur stor din båt och utrymmet där du vill ställa pumpen är, kan olika kapacitet krävas på pumpen. För mindre båtar och utrymmen räcker det förstås med en mindre kapacitet, medan den som har en stor båt eller kommer att använda pumpen på ett stort utrymme behöver större kapacitet på pumpen.

Länspump

Recension:

Länspump
Betygsatt av: Gårdspump.com
Betyg: 4.7/5

De flesta länspumpar kräver dessutom regelbunden rengöring. Olika pumpar är dock helt klart olika lätta och svåra att rengöra, så vill man göra det lättare för sig själv, kan det vara en god ide att ta en titt på hur man egentligen rengör respektive länspump som man är intresserad av, och sedan välja vilken pump man i slutändan köper baserat på detta.

Alla länspumpar tål vidare inte saltvatten, så finns chansen att du kommer att vilja använda pumpen för just saltvatten, bör du leta specifikt efter en pump som tål detta.